De Code 95 basiskwalificatie; wat houdt het in?

code 95 behalen

Het kan heel goed zijn dat je nog nooit hebt gehoord van de term ‘Code 95’. Niet zo vreemd ook, want dit is een begrip dat voornamelijk veel wordt gebruikt in de transportwereld. Daarom is het belangrijk om te weten wat deze code precies inhoudt. Wij leggen het voor je uit! 

Code 95 is een code op het rijbewijs waarmee je als chauffeur kunt bewijzen dat je deskundig genoeg bent om te rijden. Dit is een vereiste code, dat wil zeggen een Europese richtlijn voor het besturen van een vrachtauto/touringcar; (C1)E, C(E), D1(E) of D(E). Dit is onmisbaar. Als je de kwalificatie behaald hebt, is deze 5 jaar geldig. We gaan hier verder op in.

code 95

Eisen en geldigheid

Om de basiskwalificatie voor het besturen van een vrachtauto/touringcar (Code 95) in ontvangst te kunnen nemen, moet je als beroepschauffeur genoeg kennis hebben van drie theoretische vakken, te weten:

  • RV1: Verkeer & techniek
  • V2C: Administratie goederenvervoer/personenvervoer
  • V3C: Cases administratie

Daarnaast zijn er twee praktijktoetsen die worden geëist om de deskundigheid voor het besturen van een vrachtauto/touringcar aan te kunnen tonen. Namelijk:

  • Praktische toets C of D (vrachtauto/bus)
  • Besloten terrein toets (vrachtauto/bus)

Wanneer er aan al deze eisen is voldaan registreert het CBR vervolgens een verklaring van geschiktheid, rijvaardigheid en deskundigheid in het rijbewijsregister. Als het rijbewijs wordt afgegeven staat er ‘Code 95’ achter die specifieke categorie, wat maakt dat je als chauffeur kunt bewijzen dat je vrachtauto mag rijden.

De basiskwalificatie geldt dus voor 5 jaar vanaf de datum van de afgifte van het rijbewijs. Gedurende die 5 jaar ben je als chauffeur verplicht om 35 uur nascholing te volgen, zodat de geldigheid vervolgens weer met 5 jaar kan worden uitgebouwd. De afloopdatum van de Code 95 kun je vinden op de achterkant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.